every move they make, dialogues between object and space

samenwerking tussen shrijver en onderzoeker Dr. Lut Pil en de kunstenaars Bram Van Breda, Merel Cremers en An-Valerie Vandromme

Every Move They Make, dialogen tussen object en ruimte is het resultaat van een intense samenwerking tussen shrijver en onderzoeker Dr. Lut Pil en de kunstenaars Bram Van Breda, Merel Cremers en An-Valerie Vandromme. Samen bestudeerden we de gevoeligheden van de bewoonde ruimte en hoe deze resoneert door de verschillende objecten en materiaal studies in keramiek, textiel en glas. Voor meer dan één jaar hebben we gewerkt in verschillende ruimtes, gaande van een gasthuis, een hote lkamer tot een veraten gebouw. Als een eerste passage van onze samenwekring namen we intrek in een Antwerps gasthuis, waar we via onze werken de kamers verbonden met diens bezoekers. Vanuit het idee dat ‘wat wij vormen, ons vormt’ hebben we ons vooral gericht op het midveld tussen kunst en design. Objecten konden worden aangeraakt en gebrukt worden, waaardoor de gast zich meer bewust wordt van de objecten en materialen waar we ons met omringen, hoe deze onze ruimtelijke ervaring beïnvloeden.

In een tweede fase van het project hebben we ons verdiept in hoe we ook de ruimte zelf kunnen gaan vormgeven en niet alleen de objecten erin. Als een onderdeel van het Hotel Insomnia project van de DeFABRIEK Eindhoven, een jaarlijks kunst project, creëerden we een hotel kamer. Door de samenkomst van textiel, glas en keramiek werdt dit een haptische ruimte. Zonder frontale wand was de kamer open voor het publiek, met slechts een minium aan tools moest de bezoeker zelf opzoek naar comfort.

Na deze twee projecten vonden we elkaar terug met ons in werk in een verlaten voormalige veeartsen school te Gent. Het is enkel als dingen in beweging komen, dat er een kans is op botsing, wat een energie voortbrengt die ons toelaat de ruimte en de kunst daarbinnen te bevragen. Het project To Hit When Moving brengt zowel ouder werk van het onderozek als ook nieuw in-situ werk samen.

Al de werken en ervaringen werden tenslotte gebundeld in de publicatie Every Move They Make, dialogen tussen object en ruimte.

Met de ondersteuning van Luca School of Arts Gent, onderzoekseenheid Image

Insert your error message here, if the PDF cannot be displayed.

Vorige Werk Volgende Werk